fbpx

TRENING: Hujšanje

CILJ mora biti jasno definiran. Samodisciplina omogoča kreativno soočanje na poti do cilja in je najpomembnejše orodje v razvoju. Je pogoj za uspešnost. Nauči se obvladati lasten ego, ki glede na trenutno razpoloženje kontrolira tvoje obnašanje ter megli vizijo. To storiš tako, da s pomočjo vztrajnosti in potrpežljivosti postaviš prioriteto dosega cilja pred trenutno zadovoljstvo. To je zelo pomemben faktor, saj vpliva na naše življenjsko počutje. Če se imamo pod kontrolo ter se uresničujemo, smo srečni. Če se ne znamo obvladati, nam pade integriteta in bi se posledično najraje smilili samim sebi. Tako preprosto je. Če želiš biti zdrav, se gibaj in jej zdravo.  

 

Popoln trening za hujšanje je visoko intenzivni trening, ki vključuje vaje za moč + vzdržljivost, kar pomeni kombinacijo aerobne in anaerobne vadbe. 

Za visokointenzivni trening ne potrebujemo veliko časa, bolj pomembna je intenzivnost treninga. Večja intenzivnost in krajše pavze. Dovolj je 30 minut. S takšno vrsto treninga porabljamo kalorije tudi več ur po vadbi.

Osebno priporočam kombinacijo petih vaj, ki jih minutno izvajamo brez prestanka. Po setu petih vaj si vzamemo minuto odmora in set ponovimo še trikrat. 

Kar pomeni:

 Izberemo si 5 katerihkoli vaj lastne teže, najsi bo to; počep, izpadni korak, stranski izpadni korak, odmik kolka, vojaški poskok, poskok (visoki, srednji, stranski), skipping, skleca, deska, dvig medenice,  sedenje ob steni, sveča, upogib trupa, rotacija trupa in druge vaje za krepitev jedra ter lastne teže. Pri vajah lahko za boljši učinek in večjo moč uporabljamo tudi elastike; dvig nad glavo, mrtvi dvig, hoja v počepu itd. 

 Treninga se lotimo s predhodnih ogrevanjem. Lahkotnim poskakovanjem, tekom, kolebnico, razteznimi ali mobilizacijskimi vajami. Jedro treninga poteka nekje 30 minut. Štirje seti petih minutnih vaj z minuto odmora. Takšen trening priporočam 3x tedensko, kar pa ne pomeni, da druge dni nismo aktivni. Pojdite še enkrat ali dvakrat v naravo, na sprehod, lahkoten 15-minutni tek, na kakšne skupinske športe ali vadbe kot so npr. badminton, odbojka, skvoš, yoga ali zumba. Pomembno se je gibati. Namesto dvigala uporabite stopnice. Ko vam je dolgčas naredite 20 počepov ali minuto drže v deski, kakšen poskok, pri hoji malo hitreje stopite… Vse to bo vzpodbudilo večjo dnevno porabo kalorij. 

 Formula za hujšanje je; porabi več kot vneseš. In ne pozabite. Najdite zdrav življenjski slog, ki vam odgovarja. Prehrana + trening + sprostitev. 

Zaljubite se v skrb zase in s tem boste pridobili ljubezen do sebe. Potem vam nič več ne bo težko, saj se cenite. 

Čas bo minil v vsakem primeru, od tebe pa je odvisno, kako ga boš izkoristil. 

Katarina Uplaznik, inštruktorica FZS, svetovalka Proteini.si

Ne zaključi tu

More To Explore

TRENING – Mišična masa

Veliko ljudi si želi močno in čvrsto telo in pa izrazite / vidne mišice. Vendar pa je pot do tja vse prej kot preprosta.

V praksi to izgleda precej drugače, kot pa na slikah mišičnjakov, ki krasijo različne reklame.

Zanima me več »

Gibanje za lepši jutri

ZAKAJ SMO USTVARJENI IN ZAKAJ BI MORAL POJEM GIBANJE BITI ZA NAS ŠE TAKO POMEMBEN? Včasih se namreč zdi, da se ne zavedamo dovolj pomena gibanja in kako le-ta pozitivno vpliva na naše dobro počutje in zdravje.

Zanima me več »