fbpx

Gibanje za lepši jutri

Človeško telo je bilo že v osnovi ustvarjeno za plazenje in gibanje. Narava je poskrbela, da smo se vsi sposobni sami postaviti na noge in se soočiti z osnovnim življenjskim ciljem kako preživeti. Prav ste slišali, vsak človek ima v sebi dovolj talenta da zna preživeti, vse ostalo so samo izgovori in prenašanje krivde na druge. Bili so časi, ko je bilo življenje ena sama velika pot: pot kako si nabrati hrano, jo pridelati ali celo uloviti. Življenje je bilo GIBANJE, pojem TRENING sploh ni bil pomemben niti ni obstajal, kajti potreba po njemu je bila samoumevna preko gibanja. To je bilo obdobje, ko se je jedlo zato, da se je preživelo, danes pa živimo v obdobju, ko živimo zato, da jemo. To je obdobje, kateremu pravim, da smo razvajeni.

POMEN GIBANJA ZA ZDRAVJE OTROKA

Napake začnemo delati že pri rojstvu otroka, ko fiksiramo glavico otroka, da se ne premika ne levo, ne desno in s tem preprečimo milijone impulzov do možganov, ki so za novorojenčka še kako pomembni. Potem je faza plazenja zelo pomembna za otrokov razvoj, vendar jo v zelo velikih primerih otroci izpustijo, kajti za starša je lažje otroka postaviti v ”hojico” ali ”gugalnik” in ga s tem prikrajšajo za zelo pomembno fazo razvoja, kajti preko plazenja možgani prejmejo impulze cele dlani. Kasneje v razvoju otrok naredimo zelo veliko napako, ko otroku ne postavimo funkcije v družini. Pri večini je vse samoumevno, ampak ne bi smelo biti. Vse dobijo na pladnju, vendar stvari, kot so hrana, streha nad glavo, ogrevan dom – osnove, kaj šele luksuz, kot so počitnice, igrače,… – bi morali otroku predstaviti, da to ne pride samo po sebi, vsako stvar si je potrebno zaslužiti, preko domačih osnovnih gospodinjskih opravil. Otrok si mora položaj v družini zaslužiti in izboriti.

Osnovni življenjski vzorci kot so gibanje, skozi vso obdobje izgubljajo pomen, kajti hrane je na pretek, avti nas prevažajo naokoli, večino časa smo v sedečem položaju in dejansko osnovni gibalni vzorci postanejo za trening vaja namesto, da bi bili osnova za preživetje.

 

ZAKAJ STRMETI K OSNOVAM IN GIBANJU

Živimo v obdobju, ko je tempo življenja nenormalno hiter, norme v službi so vedno večje, otroci so prepuščeni samim sebi in pojem družina se izgublja. Premalo časa namenimo sebi in svojim bližnjim, čas pa hitro beži… Pokažimo otrokom vzorec druženja in gibanja, ni potrebno, da je to fitnes ali kakšna druga oblika športa – preprosto se družite in zganjajte norčije. Leta bežijo, vaši otroci postanejo starši, vi postanete stari starši in ni ga lepšega, ko zaslužite pokoj od dela, da ste mobilni in pri moči, da boste lahko uživali in se igrali, tako kot prej s svojimi otroci, sedaj še s svojimi vnučki – to pa je bistvo življenja.

 

Se dovolj zavedamo pomena besede GIBANJE?

Ne zaključi tu

More To Explore

TRENING – Mišična masa

Veliko ljudi si želi močno in čvrsto telo in pa izrazite / vidne mišice. Vendar pa je pot do tja vse prej kot preprosta.

V praksi to izgleda precej drugače, kot pa na slikah mišičnjakov, ki krasijo različne reklame.

Zanima me več »

TRENING: Hujšanje

Karkoli je že naš cilj, mora biti le-ta jasno definiran in razdeljen na korake, ki se jih je s pomočjo samodiscipline potrebno držati. Ob tem je potreben – FOKUS – in odgovor na vprašanje;
KJE SE VIDIM?

Zanima me več »